Massage vormen

Er zijn vele soorten massages en er komen nog steeds nieuwe stromingen bij. We hebben een selectie uit de meest voorkomende specialisaties voor je gemaakt met een beknopte uitleg.

Ayurveda massage
Deze traditionele massagevorm uit India is al eeuwen oud en betekent “kennis van het leven”. De massage kan zowel op een matras op de grond als op een massage tafel worden gegeven. Met grote hoeveelheden warme olie en kruiden worden giftige stoffen uit het systeem verwijderd. Hierdoor wordt het evenwicht van het lichaam hersteld. De behandeling is afgestemd op een van de 3 types waarop deze geneeswijze mensen indeelt, afhankelijk van je constitutie: Vata, Pita of Kapha. Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van olie en kruiden. 

Baby massage
Tijdens een massage maakt zowel de ontvanger als de gever het hormoon oxytocine aan. Dit ‘knuffelhormoon’ zorgt voor een binding tussen mensen. Het masseren van je baby is daarom een hele gezonde bezigheid die ouder en kind nog dichter tot elkaar brengt. De baby ontspant, geniet van aandacht en aanraking en zal zich makkelijk hechten. Mogelijke darmkrampjes, huilbuien of onrust kan door massage verminderen. Babymassage kan vanaf dat de baby 2 maanden oud is.

Bindweefsel massage
Deze massagevorm richt zich op een dieper gelegen laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Deze stevige behandeling is erop gericht om verklevingen onder de huid tegen te gaan en de bloedsomloop te stimuleren. De reflexzones zorgen voor een positief effect op onze organen.

Duo massage
Het is leuk als je samen met je partner of een vriend(in) een praktijk kunt bezoeken waar je tegelijkertijd een massage kunt krijgen. Het zegt dus meer over de faciliteit dan over de massage zelf. Wanneer je het profiel van de praktijk bekijkt zie je welke specialisaties er gegeven worden.

Hotstone  massage
Tijdens een Hotstone massage wordt je behandeld met warme stenen. Dit zijn gepolijste vulkanische basaltstenen in verschillende groottes van 2 tot 12 centimeter. Ze worden in water opgewarmd tot max. 54 graden. De stenen zijn rijk aan ijzer en magnesium, waardoor ze warmte goed kunnen opslaan, vasthouden en geleidelijk weer af  geven. Dit heeft een diep ontspannend effect op spieren. Vaak wordt met de stenen ook een rugmassage gegeven.

Holistische massage
Holistisch komt van het woord Holos dat ‘heel’ betekent. Een holistische massage neemt dan ook de hele mens als uitgangspunt. Een mens heeft niet alleen een lichaam maar hij/zij bestaat ook uit een emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel deel. Al deze delen samen maken dat je bent wie je bent. Een klacht is een signaal van het lichaam dat er niet aan een bepaalde behoefte wordt voldaan. Het is een uitnodiging om uit te vinden wat je nodig hebt. Ontspanning helpt daar bij.

Lomi Lomi massage
Deze Hawaiiaanse massagevorm combineert spiritualiteit met massage. Oorspronkelijk werd deze massage gegeven bij elke grote overgang in een mensenleven zoals volwassen worden, trouwen, vader of moeder worden, verhuizen etc. Het is een ritueel dat harmonie en liefde in balans brengt en je klaar maakt voor een nieuw begin. In Nederland wordt deze massagevorm ook gegeven puur als ontspanningsbehandeling. Kenmerkend is het gebruik van veel olie en vloeiende bewegingen met bijbehorende muziek.

Massage bij kanker
Voor mensen die de ziekte kanker hebben (gehad) is een massage zeer heilzaam en ontspannend. Masseurs met deze specialisatie hebben een erkende training gevolgd en zijn op de hoogte van alle belangrijke zaken om een verantwoorde behandeling te kunnen geven. Een aanraking zonder medische bedoeling maar vanuit pure aandacht is vaak erg welkom.

Masseur aan huis
Heb je geen zin om de deur uit te gaan maar wil je wel ontspannen? Boek dan een masseur die bij je aan huis komt en kijk op het profiel naar zijn/haar specialisatie(s).

Pijit massage
Deze massagevorm komt uit Indonesië en betekent ook letterlijk "massage". Deze duizenden jaren oude methode kenmerkt zich door een stevige aanpak met een snel ritme. Er wordt gebruik gemaakt van olie, soms kruiden of schraapstenen over de huid. Dit zorgt voor een goede doorbloeding. Heerlijk ter ontspanning maar werkt ook bij verkoudheid, vermoeidheid of spierklachten.

Rebalancing
Deze behandelmethode is gericht op bewustwording. Door massage te combineren met ademhaling, ontspanningstechnieken en meditatie leer je meer over je innerlijke drijfveren, je gevoelsleven, behoeften en belemmeringen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De massage ontspant en kan inzicht in levensvragen geven.

Shiatsu massage
Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk”. Deze drukpuntmassage is duizenden jaren oud en wordt nog steeds in landen als China en Japan binnen ziekenhuizen gebruikt om verschillende aandoeningen te genezen. De drukpunten liggen op meridianen (energiebanen). Bij een blokkade kan energie niet doorstromen waardoor klachten ontstaan. Door druk te geven en deze weer los te laten zet je het lichaam weer in beweging zodat het eerder kan herstellen.
Deze massage wordt meestal over de kleding heen gegeven.

Stoelmassage
Stoelmassage of bedrijfsmassage is een korte behandeling van meestal 15 – 20 minuten op een speciale massagestoel waarbij de ontvanger de kleding aan kan houden. De behandeling wordt veel aan medewerkers onder werktijd gegeven om spieren soepel te houden en stressgerelateerde klachten aan hoofd, schouders, nek, rug, armen en handen te verlichten of te voorkomen. Deze massage maakt het mogelijk om in korte tijd te ontspannen en weer op te laden tussen de werkzaamheden door.

Sportmassage
Een sportmassage is erop gericht de doorbloeding van de spieren te stimuleren. Afvalstoffen worden afgevoerd waardoor een sneller herstel mogelijk is en er minder spierpijn optreedt. Sportmassage kan ook preventief worden toegepast, als onderhoudsbeurt voor je spieren. Ook door dagelijkse activiteiten kunnen klachten ontstaan en daarom is sportmassage ook voor niet-sporters erg zinvol. Een sportmasseur kan tevens advies geven over houding en schoeisel.

Triggerpoint massage
Deze therapeitische massage is bedoeld om spierklachten effectief te behandelen. Triggerpoints zijn ‘spierknopen” die door verkramping te weinig doorbloeding en zuurstof  krijgen waardoor de plek gevoelig of pijnlijk wordt. Zowel de oorzaak van de spierspanning alsmede het uitstralingsgebied wordt behandeld. Denk aan een tennis elleboog of frozen shoulder. De triggerpoint therapeut zal je leren hoe je jezelf kunt behandelen zodat je minder afhankelijk wordt van een behandelaar.

Thaise yogamassage
Veel mensen laten zich op vakantie in de Oost graag masseren. Grote kans dat je dat in Thailand ook hebt laten doen. Deze stevige behandeling combineert massage met lenigheid. Spieren en gewrichten worden gemasseerd en gebogen voor een goede doorbloeding. Vaak gaat de behandelaar op je staan of zitten om een goede strekking te kunnen doen. 

Voetreflex massage
Al onze vitale functies en organen hebben een reflexgebied onder onze voeten. Door een voetmassage vitaliseer je dus je hele lichaam. Deze massagevorm werkt uitstekend bij klachten maar ook ter ontspanning. In onze samenleving zijn we vooral in ons hoofd actief en door deze massage word je weer letterlijk met beide voeten op de grond gezet. 

Wellness massage
Hier worden diverse technieken gecombineerd die spieren en weefsel losmaken waardoor lichaam en geest zich kunnen ontspannen. Het gebruik van olie, geur en muziek prikkelt de zintuigen.

Zwangerschaps massage
Deze milde massagevorm is erop gericht de aanstaande moeder te laten ontspannen en eventuele zwangerschapskwaaltjes te verminderen. Denk aan het vasthouden van vocht, misselijkheid en bekken- schouder-rugklachten. Wanneer je 12 weken zwanger bent kun je met een gerust hart een behandeling boeken. In veel massagepraktijken is zelfs een speciale zwangerschapstafel aanwezig met buik- en borst uitsparingen voor meer comfort.