Hoe werkt een Kadobon?

22 november 2018
Afbeelding Het geven van een kadobon wordt steeds populairder.
Je ziet in winkels het assortiment aan kadobonnen (cadeaubonnen) groeien, variërend van eten, uitjes, magazines, films, boeken, voorstellingen, warenhuizen, bouwmarkten, sauna's etc. Er zijn ook kadobonnen die uitsluitend online te verkrijgen zijn zoals onze landelijke Massagebon. Dit om commissies aan derden te besparen die we liever aan de masseurs uitkeren.

Heeft jouw praktijk al een kadobon?
Veel masseurs geven via hun eigen praktijk al kadobonnen uit. Een goed idee om nieuwe klanten binnen te krijgen die anders wellicht nooit op het idee kwamen om bij je te boeken. Wie weet worden het reguliere klanten. Voor bestaande klanten is het ook leuk om jouw massagebon kado te geven omdat ze weten dat de ontvanger echt even kan genieten. Tijd om te ontspannen is tenslotte voor veel mensen nog altijd een sluitpost in de agenda. Met de feestdagen in het vooruitzicht is dit een origineel geschenk. Daarnaast kun je je praktijk altijd gratis aanmelden bij Massagebon.nl zodat je ook door mensen buiten je klantenkring gevonden kunt worden.

Hoe maak je een kadobon?
Je hebt hier diverse diensten voor zoals Vistaprint of andere aanbieders die kant en klare templates hebben voor fysiek gedrukte bonnen. Of kies voor een gratis online tegoedbon. Je kunt dan je logo uploaden, de tekst aanpassen en zo heb je je eigen kadobon. Vervolgens kun je kiezen om vaste bedragen te hanteren maar flexibeler is het om een schijfveld open te houden voor de waarde van de bon, datum van uitgifte, geldigheidstermijn én het bonnummer dat je in je administratie bijhoudt.

Geldigheisduur
Een kadobon moet vanaf 2019 minimaal 2 jaar geldig zijn. Vermeld altijd duidelijk op de kadobon de datum van uitgifte én de geldigheidstermijn of datum van afloop. Anders is je bon onbeperkt geldig en dat kan lastig zijn als je besluit je praktijk te sluiten of te verkopen. Ook voor je administratie is dit lastig, daarover later meer.
Als er wél een uitgifte datum op vermeld staat maar géén geldigheidstermijn is deze automatisch 5 jaar geldig. De Consumentenbond heeft richtlijnen op haar website staan.

Administratie
De verkoop van een kadobon is nog geen directe omzet. Je hebt de bon wel uitgegeven maar deze is nog niet verzilvert. Je doet er goed aan (of je boekhouder) om een post "uitstaande kadobonnen" aan te maken. Elke ingewisselde kadobon kan daarop afgevinkt worden. Dan zie je aan het eind van het jaar wat er nog open staat. Het saldo van ingewisselde bonnen kun je als omzet boeken en moet kloppen met het uitstaande bedrag en je nummering. Afhankelijk van de verloopdata weet je wat er naar verwachting nog aan komt. Info kun je vinden op deze webiste of bespreek dit met je boekhouding.

De btw op massagebonnen is divers. Voor de Massagebon hebben we een brief van de inspecteur van de Belastingdienst ontvangen dat het waardepapier btw-vrij is. Dus 0% zo ook de 15% commissie die we rekenen. Er zijn echter ook uitgevers die wel btw rekenen. Het is dus een interpretatie van de inspecteur bijkt.

Verlopen kadobonnen
Denk na wat je doet met verlopen kadobonnen. Wat doe je als een klant belt met een verhaal dat hij of zij niet in staat was om voor het einde van de geldigheidsduur langs te komen? Dit kan door verhuizing of ziekte komen. Hoe coulant wil je klanten behandelen? Je kunt ze voor 100% accepteren of wat administratiekosten in rekening brengen. Veel grote bedrijven zoals de Bijenkorf hebben een afroom-regeling wat betekent dat de kadobon elk jaar minder waard wordt. Je kunt je afvragen of dat wenselijk is.

Kortom, het gebruik van kadobonnen in je praktijk is absoluut aan te bevelen. Met een goede voorbereiding kun jij ook van extra klanten profiteren.
 
De regelgeving rondom kadobonnen is aan verandering onderhevig. Mocht jij nieuwe informatie hebben laat het ons weten, je kunt het ook onder dit artikel delen. Alvast dank en succes!  

Massagebon
Meer berichten